home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Weer thuis
Edukans Actieplatform
Je knippert drie keer met je ogen en dan zijn er al weer drie maanden voorbij! Wat is het ontzettend snel gegaan.  De eerste dagen von...

Weer thuis

Je knippert drie keer met je ogen en dan zijn er al weer drie maanden voorbij! Wat is het ontzettend snel gegaan. 

De eerste dagen vond ik het heel erg lastig om aan de nieuwe omgeving te wennen en ik merkte dat ik steeds alles met thuis vergeleek. Naarmate ik er echter langer zat, begon ik me steeds meer thuis te voelen in Kisumu en in de Keniaanse cultuur. Elke keer handen gegeven als begroeting en ieder gesprek openen met 'Hi how are you' of 'fine and you' was op een gegeven moment niet meer raar, maar het voelde juist heel normaal.

Ook krijg je steeds meer je vaste plekken in Kisumu waar je elk weekend heen gaat en leer je steeds meer mensen kennen. Ook pik je hier en daar zelfs een paar woorden Swahili op. Kortom: je begint het leven eigen te maken.

De laatste paar weken heb ik bij Wakonyu gewerkt. We zijn er na veel overleg en diplomatie in geslaagd om de inlogcodes voor de website te krijgen, waardoor naast de Facebook pagina ook hier voor ons de focus op kwam te liggen. Helaas hadden we niet genoeg tijd om alles op de planning te doen voor 4 april. Ik ga thuis dus verder met het aanpassen en verbeteren van de website, in samenwerking met Pesilah, de medewerkster van Wakonyu. Lang leve Skype.

Het is ontzettend bizar om weer terug te zijn. Ik besefte me ook pas dat we weer naar huis gingen toen we op Schiphol waren geland. Daarvoor voelde het eigenlijk nog alsof we een uitstapje aan het maken waren, maar dat we aan het einde van de dag gewoon weer naar Nyalenda zouden gaan en dat ik gewoon weer in mijn bedje daar zou slapen. Nu ik weer thuis ben, voelt het eigenlijk allemaal alsof een droom. De overgang naar huis is zo groot, dat het haast voelt alsof het allemaal nooit gebeurd is. Gelukkig is dit natuurlijk wel zo.

Toen ik daar zat had ik echt het gevoel dat ik eenmaal thuis de westerse luxe heel erg zou gaan waarderen. Dit is dan ook een van mijn voornemens nu ik weer thuis ben. Een ander iets van de Keniaanse cultuur dat ik graag in mijn dagelijkse leven zou willen toepassen is de 'Pole Pole'-mentaliteit; het hoeft allemaal niet zo gehaast en gestrest. Soms kun je juist meer bereiken met een langzamer en ontspannen tempo.

Ik hoop dat ik een beeld heb kunnen geven van mijn ervaringen in Kisumu. Heel erg bedankt voor het volgen van al mijn avonturen en voor alle steun!

Reactie plaatsen