home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Mijn keuze: Wakonyu
Edukans Actieplatform
De tijd vliegt echt voorbij. Je knippert een keer met je ogen en er zijn al weer zeven weken voorbij! Inmiddels zijn we klaar met het progra...

Mijn keuze: Wakonyu

De tijd vliegt echt voorbij. Je knippert een keer met je ogen en er zijn al weer zeven weken voorbij! Inmiddels zijn we klaar met het programma dat voor ons was opgesteld, waarmee we bij elk project een paar dagen mee mochten lopen. Sinds twee weken geleden lopen we dan ook mee met het project van onze keuze. In mijn geval is dat Wakonyu.

Wakonyu is een klein project binnen KUAP die zorgverzekeringen regelt voor de ouders van geadopteerde AIDS wezen. Vaak gaat dit om familieleden of buren van de overleden ouders, specifiek de grootouders. Vandaar ook wel de naam OMA-project. Het project richt zich specifiek op de armste gezinnen. Deze arme gezinnen komen bij Wakonyu terecht via community representatives.

Wanneer een gezin ingeschreven staat bij Wakonyu, betaalt Wakonyu de ziektekostenverzekering voor deze familie. De ziektekosten per familie per maand zijn 500 shilling, net iets onder vijf euro. Per jaar per familie kost de zorgverzekering dus 60, ongeveer de helft van wat ik per maand betaal! En nog steeds is dit een bedrag iets wat hier in de sloppenwijken vaak niet te betalen is.

Ook bewaart Wakonyu de zorgverzekeringspassen van deze families, waardoor deze niet verloren kunnen raken. Als een gezin dan behoefte heeft aan gezondheidszorg, kunnen ze bij Wakonyu én een bonnetje laten uitschrijven waardoor ze in het ziekenhuis geholpen zullen worden én ze krijgen een kopie van hun zorgverzekering pas.

Het probleem is echter dat het aantal donaties flink afgenomen is en dat er nog steeds minder en minder donaties binnen komen. Als gevolg hiervan kan Wakonyu steeds minder families helpen. In ander half jaar tijd is het aantal families van 293 naar 44 gedaald. 

Ik ben hier nu sinds twee weken samen met Pesilah, de medewerkster, een Facebook pagina aan het opbouwen. Dit houdt in dat we onder andere de wijk in gaan om mensen te interviewen, dit beeldmateriaal verwerken (editen), maar ook de gegevens van de FB pagina en dergelijke bijhouden en aanvullen.

Tuurlijk lopen we ook tegen een aantal obstakels aan. Zo willen we ook graag de site weer updaten en aanpassen, maar voorheen had Wakonyu hier een meneer voor ingehuurd. Nu kunnen ze zijn vraagprijs niet meer betalen en dus willen we het zelf gaan doen. Deze meneer weigert echter om het wachtwoord van de site te geven, waardoor we hier steeds weer tegen aan lopen.

Ook helpt het niet dat er al een Wakonyu Facebook pagina bestaat. Deze is opgericht door een voormalige medewerkster van Wakonyu, maar zij is niet bereid om ons de codes te geven. 

Desalniettemin gaat het meeste wel goed en ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik hoop echt dat we iets kunnen bereiken.

https://www.facebook.com/wakon... 

https://www.wakonyu.com/ 

Reacties (2)

 • Maud
  2 jaar geleden
  Ha Linde, goed om te horen dat de tijd voorbij vliegt en je een plek hebt gevonden om de komende tijd mee te lopen. Hopelijk kunnen je sociaal media en internetskills bijdragen aan het vinden van meer donateurs!! Zet hem om de komende weken en veel plezier :) Groetjes, Maud

  Reactie rapporteren

 • Willem
  2 jaar geleden
  Hi Linde, goeie acties! Jij kan ze met jouw vaardigheden vast verder helpen! Ander puntje: van die wakonyu.org site hierboven zijn de inlogcodes /wel/ verspreid want die is gehacked. Althans ik krijg vreemde dingen te zien. Succes!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen